Pagina wordt geladen ...

Verschil looppoort en schuifpoort

Wat is een looppoort en wat is een schuifpoort? Door hier te beschrijven wat elk van deze twee is, wordt het verschil duidelijk want dat het allebei poorten zijn, is wel duidelijk.

Wat is een schuifpoort?

Een schuifpoort is een poort of hekwerk wat zijwaarts open en dicht wordt gedaan. Het hekwerk zelf kan een klassiek of modern model zijn maar ook een industrieel uiterlijk hebben. Schuifpoorten zijn meestal breed en zie je vaak bij de ingang bedrijventerreinen maar net zo goed bij woningen. De schuifpoort schuift niet maar rolt meestal over gelagerde rollers of wielen die aan de zijkant van de ingang zijn opgenomen in de staander waar de poort in is bevestigd. Deze staander kan bestaan uit twee, meestal vierkante palen waartussen de ophanging is geplaatst.

Omdat een schuifpoort vrij breed kan zijn en dus een grote overbrugging heeft, komen er grote krachten op de ophanging te staan. Vandaar dat dit dan ook robuust en stevig moet zijn. Worden de krachten te groot dan kan er een ondersteunend wiel worden geplaatst onder het hekwerk. Om de poort bij het openen goed te geleiden is een geleiding aanwezig direct naast de ophanging waar de poort in of overheen rolt.

Wanneer een schuifpoort?

Wanneer ruimte of eerder het gebrek aan ruimte een rol speelt, wordt vaak voor een schuifpoort gekozen. Je hoeft geen rekening te houden met ruimte die een draaipoort in zou nemen die naar binnen opendraait. Zo kan een auto bijvoorbeeld direct achter de poort worden geparkeerd zonder daar last van te hebben. De schuifpoort wordt dan ook meestal gebruikt voor inritten van auto’s en ander rijdend materieel en niet voor voetgangers. Een schuifpoort is vrij eenvoudig en zonder veel kracht te openen mits de lagers goed gesmeerd blijven natuurlijk. Onderhoud is nu eenmaal altijd nodig al kan dat meevallen wanneer men kiest voor kwaliteit.

Automatische schuifpoort

Om het nog gemakkelijker te maken voor rijdend verkeer kan een schuifpoort ook elektrische en zelfs volledig automatisch worden gemaakt. Elektrisch wil zeggen dat de poort met behulp van een elektromotor wordt geopend. De bediening kan dan door middel van drukknoppen ter plaatse maar ook op afstand en zelfs draadloos. Volautomatisch wil zeggen dat de ‘poort’ reageert op signalen die het krijgt van bijvoorbeeld een naderend voertuig. Een besturingssysteem zorgt voor de communicatie met de elektrische bediening waardoor de poort wordt geopend en na het passeren weer automatisch wordt gesloten.

Wat is een looppoort?

De naam zegt het eigenlijk al; een poort om door te lopen, een voetgangerspoort. Je ziet vaak naast de bovengenoemde schuifpoort dan ook vaak een aparte poort voor voetgangers. Een looppoort is dan ook smaller dan een poort voor een inrit maar de functie is hetzelfde namelijk het afsluiten van een terrein of inrit.

De aparte poort bevordert de veiligheid van niet gemotoriseerd verkeer zodat voetgangers niet tussen de auto’s hoeven te lopen. Een looppoort is heel goed af te sluiten met een geautomatiseerd slot die met een sleutel, toegangscode, magneetpas of zendertje kan worden ontsloten. Je ziet deze looppoorten niet alleen bij bedrijven maar ook steeds meer bij particulieren maar dan wel in een stijl die past bij de woning en eventueel al aanwezig hekwerk.

Schuifpoort als looppoort?

Natuurlijk kan een schuifpoort net zo goed worden gebruikt als toegang voor voetgangers en fungeert het dan ook als looppoort maar dat is eigenlijk niet de bedoeling omwille van de veiligheid. Wanneer je een schuifpoort wilt laten plaatsen, denk dan ook aan de mogelijkheid om voetgangers veilig binnen te laten.

Over Moman Hekwerk

Moman Hekwerk in Geesbrug (Drenthe) is al jarenlang de specialist in sierhekwerken en poorten in zowel klassieke als moderne vormen en in allerlei formaten en uitvoeringen. Onze producten vormen de ideale afrastering voor zowel bedrijfsterreinen als tuinen. We heten je van harte welkom in onze showtuin, waarin vele van onze modellen staan opgesteld. Liever bestellen vanuit de luie stoel? Bekijk dan snel ons uitgebreide assortiment op de website!

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Moman Hekwerk
Nijverheidsstraat 13
7917 PZ Geesbrug (Drenthe)

T: 0524 - 29 09 65
F: 0524 - 29 05 76
E: info@momanhekwerk.nl

Openingstijden

Wij zijn geopend op:

Maandag t/m vrijdag 09:00 tot 12:00 en 13:00 tot 17:00 uur

Zaterdag: 10:00-12:00 uur