Pagina wordt geladen ...

Omheining of hekwerk sportvelden

Een sportveld met balspellen kan veel ergernis geven bij de sportbeoefenaars én eventuele omwonenden wanneer er regelmatig een bal het speelveld uit schiet. Daarom zie je vaak een ‘ballenvanger’ achter het doel. Maar er is meer wat je kunt doen en andere redenen om een hekwerk of omheining om het sportveld te plaatsen.

hekwerk sportveld - tennisveld -1

Waarom een ballenvanger?

Eén van de redenen van een ballenvanger achter een doel is dus om te voorkomen dat je regelmatig achter een bal aan moet. Maar het is ook om te voorkomen dat een toeschouwer een bal tegen het lichaam krijgt en gewond raakt. Als je weet hoe hard bijvoorbeeld een hockeybal is, dan begrijp je dat wel, maar een voetbal of tennisbal komt even hard aan.

Veiligheid en bescherming

Een stevig hekwerk zorgt voor veiligheid op het veld. Het beschermt spelers tegen mogelijke ongevallen door te voorkomen dat ballen buiten het speelgebied terechtkomen en dat toeschouwers te dichtbij komen. Tegelijkertijd worden vandalisme en schade aan het terrein voorkomen, omdat een omheining onbevoegden buiten houdt buiten de openingstijden.

Bestand tegen het weer

Sportvelden staan bloot aan allerlei weersinvloeden. Een omheining van hoge kwaliteit is gebouwd om te weerstaan aan regen, wind, sneeuw en extreme temperaturen. Materialen zoals gegalvaniseerd staal of gecoat aluminium garanderen dat het hekwerk niet gaat roesten of verweren, wat de levensduur aanzienlijk verlengt.

Estetisch aantrekkelijk

Een hekwerk moet niet alleen functioneel zijn, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Het ontwerp moet passen bij de omgeving en het karakter van de sportfaciliteit. Moderne materialen en ontwerpen kunnen ervoor zorgen dat hekwerken er elegant uitzien en tegelijkertijd hun werk doen.

Welke sporten?

Je ziet vooral bij de volgende sporten een hekwerk staan:

  • Voetbal
  • Hockey
  • Tennis
  • Basketbal
  • Trapveld
  • Kooivoetbal of ‘panna’

Het hekwerk bij deze sporten moeten vooral voorkomen dat de bal het veld verlaat, geen ballen kwijtraken en geen toeschouwers gewond raken. Kooivoetbal neemt een aparte plaats in want bij deze sport is het hele veld omheind met een hoog of laag hekwerk.

Welke hekwerk wordt gebruikt?

Welk soort hekwerk wordt gebruikt is onder andere afhankelijk van de sport die wordt beoefend en de functie van het hekwerk. Een ballenvanger moet hoog en breed genoeg zijn om ballen tegen te kunnen houden. Het materiaal kan nog wel eens verschillen want bij voetbalvelden zie je regelmatig een frame met een net van touw ervoor hangen. Dit soort netten gaan meestal niet zo lang mee doordat ze in weer en wind blijven hangen. Het steeds opnieuw ophangen zou te veel tijd kosten. Bij hockey zul je niet zo snel zo’n net tegenkomen daar het gevaar bestaat dat een hockeybal door een (kapotte) maas glipt en een toeschouwer raakt.

Wat dan wel?

Het meest gebruikt en redelijk goedkoop is een gaashekwerk waarvan het gaas goed strak is gespannen. Het gaas moet goed bestand zijn tegen alle weersinvloeden en van goede kwaliteit zijn. Gaas van slechte kwaliteit wil nog weleens uitrekken wanneer er te veel tegenaan wordt geschoten of geleund. Het is belangrijk dat er voldoende dwarsdraden worden gespannen en er extra dwarsstangen zijn gemonteerd. Een gaashekwerk zie vaak bij en rond een tennisbaan.

hekwerk sportveld - tennisveld -2

Wat steeds vaker wordt gebruikt door zijn stevigheid en goed bestand tegen het weer, is een dubbelstaafmatten hekwerk. Eventueel met extra dwarsstangen.

hekwerk sportveld - basketbalveld

Rondom een trapveldje kan een enkelstaafmat hekwerk voldoende zijn maar om er zeker van te zijn dat het echt niet vervormd kan ook gekozen worden voor een dubbelstaafmat al zie je ook hier wel eens gewoon een net gaashekwerk.

hekwerk sportveld - trapveldje

Gebruiksgemak bij een hekwerk rond een speelveld

Hoewel veiligheid voorop staat, moet een hekwerk rond een sportveld ook gemakkelijk te openen zijn voor spelers en medewerkers. Goed ontworpen toegangspunten zorgen ervoor dat teams en onderhoudspersoneel gemakkelijk het veld op en af kunnen, terwijl onbevoegden buiten blijven.

Wil je meer weten?

Wanneer je een hekwerk rond of bij een sportveld(je) wil, kun je het beste even contact opnemen met ons. Wij kunnen je precies vertellen welk soort hekwerk het meest geschikt is voor de situatie.

Keuze genoeg bij Moman Hekwerk

Moman Hekwerk in Geesbrug, direct aan de A37, is al jarenlang de specialist in sierhekwerken en poorten in zowel klassieke als moderne vormen en in allerlei formaten en uitvoeringen. Onze producten vormen de ideale afrastering voor zowel sportvelden, bedrijfsterreinen en tuinen. We heten je van harte welkom in onze showtuin, waarin vele van onze modellen staan opgesteld. 

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Moman Hekwerk
Nijverheidsstraat 13
7917 PZ Geesbrug (Drenthe)

T: 0524 - 29 09 65
F: 0524 - 29 05 76
E: info@momanhekwerk.nl

Openingstijden

Wij zijn geopend op:

Maandag t/m vrijdag 09:00 tot 12:00 en 13:00 tot 17:00 uur

Zaterdag: 10:00-12:00 uur