Pagina wordt geladen ...

Een dof of mat hekwerk: hoe komt het en wat doe je eraan?

Een hekwerk van metaal is een functionele en prachtige omheining voor jouw tuin of erf. Als je een hek rond je woning of bedrijf wilt plaatsen, dan heb je verschillende keuzes, zoals een groene haag, een houten hek of schutting of een metalen hekwerk. Een hekwerk van metaal is in vele soorten verkrijgbaar, bovendien zijn ze heel duurzaam. Dit soort hekwerken gaat veel langer mee dan bijvoorbeeld een schutting. Toch kan de uitstraling van een metalen hek na verloop van tijd wat vervagen.

Een dof of mat hekwerk: hoe komt het en wat doe je eraan? In dit blog lees je er alles over!

De samenstelling van een hekwerk

Een metalen hekwerk is vrijwel altijd gemaakt van ijzer. Ze worden daarom ook weleens stalen hekwerken genoemd. Om het ijzer te verduurzamen worden de hekwerken van Moman voorzien van een laag zink. Daaroverheen komt één of twee lagen poedercoating in een bepaalde RAL-kleur.

Als een hekwerk dof of mat wordt, dan gaat het om deze laag coating die aangetast wordt. Je kunt dit tegengaan door het hekwerk goed te onderhouden. Het is belangrijk voor de duurzaamheid van het hekwerk om dit regelmatig te doen. De coating vormt namelijk de bescherming voor het hekwerk. Slijt de coating te veel door, dan zal de laag zink en op den duur het ijzer blootgesteld worden aan invloeden die slijtage kunnen veroorzaken.

Een dof of mat hekwerk: hoe komt het en wat doe je eraan?

Dof of mat hekwerk: hoe komt het?

Een hekwerk staat in weer en wind jouw erf te beschermen. Het is daarom constant onderhevig aan bepaalde weersomstandigheden, zoals felle zon, hitte, vorst, sneeuw, regen en wind. Daarnaast zijn er nog meer invloeden die de lak van een hekwerk kunnen aantasten. Je kunt daarbij denken aan vuil, zand, zure regen en stof. Al deze invloeden samen kunnen ervoor zorgen dat jouw hekwerk dof of mat wordt. Een coating is een sterke en beschermende laag. Door de glans en gladheid van de laag zal neerslag en vuil in eerste instantie makkelijk ervan af glijden of vallen.

In de loop van de tijd zal vuil en stof er makkelijker op kunnen hechten. Er ontstaat dan een laag vuil op de coating, wat ervoor zorgt dat regen erop blijft zitten. Op den duur ontstaat dan een doffe of matte laag vuil op het hekwerk. Als je hier niets aan doet dan zal dit leiden tot slijtage van de coating en het metaal.

Wat kun je doen tegen het dof worden van een hekwerk?

Gelukkig kun je zelf iets doen tegen de doffe laag, maar je kunt het zelfs voorkomen. Is jouw hekwerk dof of mat geworden? Dan kun je deze weer laten glanzen door een dieptereiniging uit te voeren. De vervuiling is diep in het hekwerk getrokken, dus het is zaak om deze vervuiling goed weg te krijgen. Je kunt daarvoor de Deep Clean Box van Moman Hekwerken gebruiken. In de box zitten verschillende producten waar je het hekwerk goed mee kunt reinigen, zoals speciale reinigingsmiddelen, clean gum en microfiber doeken. Heb je een bestaand hekwerk en wil je de matheid en dofheid oplossen? Wij raden dan aan om twee keer per jaar deze diepe reiniging te doen.

Is je hekwerk nieuw en wil je deze optimaal beschermen? Wil je een dof of mat hekwerk voorkomen? Dan raden wij aan om het hekwerk regelmatig schoon te maken met onze Alu Box. Met de producten in deze box kun je jouw hekwerk reinigen, bovendien zullen ze bescherming bieden tegen negatieve invloeden, zoals vuil, regen en zon. Hierdoor blijft het hekwerk mooi en behoudt zijn originele kleur. Onze speciale onderhoudspakketten voor jouw hekwerk kun je snel en eenvoudig bestellen via onze website.

Bekijk onze onderhoudsproducten

Contact

Moman Hekwerk
Nijverheidsstraat 13
7917 PZ Geesbrug (Drenthe)

T: 0524 - 29 09 65
F: 0524 - 29 05 76
E: info@momanhekwerk.nl

Openingstijden

Wij zijn geopend op:

Maandag t/m vrijdag 09:00 tot 12:00 en 13:00 tot 17:00 uur

Zaterdag: 10:00-12:00 uur