Pagina wordt geladen ...

Hekwerk ter ondersteuning van leibomen en planten

Heb je of wil je graag een leilinde plaatsen of een andere leiboom of plant, dan heb je een stevig hekwerk nodig ter ondersteuning.

Wat is een leiboom?

We noemen een boom een leiboom wanneer de takken van de boom een bepaalde richting op worden geleid met behulp van een speciaal hekwerk of combinatie van hekwerk en draden. De takken die langs de draden worden geleid, zijn de gesteltakken of ‘liggers’.

ondersteuning leibomen - 1

De leilinde is wel de bekendste onder de leibomen omdat we die vaak zien bij oudere boerderijen en woningen. De functie van de leibomen was (én is) meestal zonwering en diende als windscherm. Tegenwoordig wordt de leiboom ook vooral geplant omdat het een fraaie aanblik geeft van de woning.

Een linde is niet de enige boom die geschikt is als leiboom, ook sommige soorten appel- en perenbomen kunnen worden gebruikt. Mits de nieuw te vormen scheuten niet altijd loodrecht de lucht in groeien (‘waterloten’). De boom moet goed tegen snoeien kunnen want een leiboom moet vaak twee keer per jaar worden gesnoeid.

Welk hekwerk heb je nodig?

Kleinere leibomen hebben meestal bij de aankoop al een klein frame van meestal bamboestokken die prima voldoen zolang de bomen nog beschut bij de kweker staan. Om er zeker van te zijn dat de bomen de eerste jaren ook goed blijven staan kun je het beste kiezen voor de basis van een gaashekwerk. Hierbij worden een aantal verticale staanders met horizontale dwarsliggers geplaatst tussen de bomen. Op de juiste hoogte worden daarbij nog een aantal spandraden gespannen die het bestaande hekwerk ondersteunen.

ondersteuning leibomen - 2

Indien mogelijk kunnen de spandraden ook als geleiders worden gebruikt (zie foto boven) voor de te leiden takken (liggers). De staanders worden stevig verankerd in de grond en zullen de bomen voldoende kunnen ondersteunen bij elke storm.

Moman Hekwerk heeft de juiste ondersteuning

Moman Hekwerk in Geesbrug, direct aan de A37, is al jarenlang de specialist in sierhekwerken en poorten in zowel klassieke als moderne vormen en in allerlei formaten en uitvoeringen. Maar voor speciale projecten als ondersteuning voor leibomen draaien wij onze hand ook niet om. Neem voor deze speciale projecten contact op met ons!

Onze producten vormen de ideale afrastering voor zowel bedrijfsterreinen als tuinen. We heten je van harte welkom in onze showtuin, waarin vele van onze modellen staan opgesteld.

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Moman Hekwerk
Nijverheidsstraat 13
7917 PZ Geesbrug (Drenthe)

T: 0524 - 29 09 65
F: 0524 - 29 05 76
E: info@momanhekwerk.nl

Openingstijden

Wij zijn geopend op:

Maandag t/m vrijdag 09:00 tot 12:00 en 13:00 tot 17:00 uur

Zaterdag: 08:30-12:00 uur