Pagina wordt geladen ...

Balkonhek of balustrade

Een balkonhek of balustrade heb je in allerlei soorten en vormen en is een noodzaak. Bij Moman Hekwerk weten we er alles van en kunnen je helpen bij de juiste keuze voor balkon omheining. Balkons kunnen groot of klein zijn, gebruikt als gezellig zitje, alleen voor de was om te drogen of het beddegoed te luchten (Frans balkon). Eén ding is zeker; een balkon moet goed beveiligd zijn.

balkonhek - frans balkon

Frans balkon

Beveiliging balkon

Dat een balkon goed moet zijn beveiligd lijkt logisch maar toch zie je soms balkons waarvan het hekwerk echt aan onderhoud toe is. Voor een balkon of balustrade in een flat van een woningbouwvereniging is de verhuurder hiervoor verantwoordelijk. Heb je zo’n balkon, aarzel dan niet om daar aan de bel te trekken. Jouw veiligheid en die van de gezinsleden gaat boven alles. Ben je zelf eigenaar van de woning, dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het balkon en het balkonhek. Controleer daarom regelmatig de bevestigingen van het hekwerk en de staat van het verfwerk. Ben je toe aan een nieuwe omheining van het balkon of dakterras dan heb je de keuze uit een aantal mogelijke hekwerken.

Welk soort hekwerk wil je?

Een hekwerk voor een balkon kan van allerlei materialen worden gemaakt maar meestal is het balkonhek van metaal gemaakt. Je hebt dan de keuze uit:

Spijlenhekwerk

Een spijlenhekwerk wordt het meest gebruikt voor het balkon door zijn tijdloze uitstraling en stevigheid. Een spijlenhekwerk kan goed verankerd worden aan de wand en de vloer van het balkon.

Sierhekwerk

Je ziet een sierhekwerk vooral bij die woningen waar het ook echt past bij de stijl van de woning. Bij een fraaie jaren 30 woning zie je vaak een klassiek ontwerp. Maar een modern design kan ook heel goed passen bij deze woningen omdat een modern sierhekwerk wat strakkere lijnen heeft dan een klassiek sierhekwerk. Het is dan ook vaak een persoonlijke voorkeur en die gaan we natuurlijk niet betwisten.

balkonhek-balkon 1

Waar moet je op letten?

Allereerst moet een balkonhek aan strikte veiligheidsnormen voldoen. Dit is geen plek om concessies te doen. Het hek moet hoog genoeg zijn om te voorkomen dat volwassenen en kinderen eroverheen kunnen vallen en stevig genoeg om het gewicht van een persoon te dragen die ertegen leunt. Veel regio's hebben bouwvoorschriften die de minimale hoogte en sterkte van balkonhekken specificeren.

Verankering

Zoals al gezegd moet een balkonhek goed worden kunnen verankerd en niet met een paar schroefjes in de muur maar met echte muurankers. Worden toch schroeven gebruikt, weer er dan van verzekerd dat het om roestvaste schroeven gaat die tegen alle weersomstandigheden bestand zijn. Een balkon mag op maximaal 5 centimeter van de vloer worden gemonteerd.

Kwaliteit

Omdat het onderhoud aan een balkon-omheining niet altijd even gemakkelijk kan zijn, moet je kiezen voor een kwalitatief goed hekwerk; het metaal moet goed gecoat zijn en beschermd. Controleer elk jaar op beschadigingen en roestvorming.

balkonhek-balkon 2

Tussenruimte spijlen

De afstand tussen de spijlen mag niet te groot zijn zodat kleine kinderen of huisdieren er niet door kunnen kruipen. Dat geldt niet alleen voor een spijlenhekwerk maar net zo goed voor een sierhekwerk. Tot een hoogte van 70 centimeter mag de afstand niet groter dan 10 centimeter zijn, daarboven geldt een maximum van 20 centimeter.

Klimrek

Daarbij moet ook worden voorkomen dat kinderen niet eenvoudig in het balkonhek kunnen klimmen. Het hekwerk mag dus geen horizontale onderdelen bevatten zodat een klein kind het hek niet als klimrek kan gebruiken (opstapmogelijkheid).

Hoogte

De hoogte van een balustrade of balkonhek is aan regels gebonden:

  • Afstand begane grond tot balkon kleiner of gelijk aan 13 meter: minimaal 1 meter hoog
  • Meer dan 13 meter: minimaal 1,2 meter hoog

Meer informatie?

Wil je meer informatie over een balkonhek of balustrade? Neem contact op met Moman Hekwerk en wij helpen je verder!

Keuze genoeg bij Moman Hekwerk

Moman Hekwerk in Geesbrug, direct aan de A37, is al jarenlang de specialist in sierhekwerken en poorten in zowel klassieke als moderne vormen en in allerlei formaten en uitvoeringen. Onze producten vormen de ideale afrastering voor balkon, dakterras, bedrijfsterreinen; en tuinen. We heten je van harte welkom in onze showtuin, waarin vele van onze modellen staan opgesteld

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Moman Hekwerk
Nijverheidsstraat 13
7917 PZ Geesbrug (Drenthe)

T: 0524 - 29 09 65
F: 0524 - 29 05 76
E: info@momanhekwerk.nl

Openingstijden

Wij zijn geopend op:

Maandag t/m vrijdag 09:00 tot 12:00 en 13:00 tot 17:00 uur

Zaterdag: 10:00-12:00 uur