Pagina wordt geladen ...

Hekwerk voor kinderen/kindveilig hekwerk

Een kindveilig hekwerk of een hekwerk voor kinderen. Wat houdt dat eigenlijk in? We leggen het je uit in dit artikel over hekwerken van Moman Hekwerk.

Kindveiligheid is altijd belangrijk

Kinderen moeten veilig kunnen spelen in de tuin of bij het kinderdagverblijf. Op de schommel, in de zandbak of op het gras. Dat betekent dat de inrichting van de tuin of het terrein van het kinderdagverblijf kindveilig moet zijn.

Ongeluk in een klein hoekje

Kleine kinderen rennen, kruipen en vliegen rond, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit. Dat is niet de bedoeling, alleen de inrichting of de gebruikte materialen mogen daar niet de oorzaak van zijn. Een speelplaats of een tuin moet een omgeving zijn waar jonge kinderen veilig zijn. Zo voorkom je dat:

 • Er vervelende ongelukken gebeuren
 • Kinderen zomaar de straat oprennen
 • Kinderen in de buurt van water of een vijver komen
 • Kinderen uit de zandbak kruipen en op 'ongewenst' avontuur gaan.
 • Dieren of mensen een tuin of speelplaats binnendringen

Zelfs wanneer je continue toezicht houdt, moet je goed bij de les blijven. Goede materialen ondersteunen in het garanderen van de veiligheid van kinderen.

kindveilig hekwerk

Kindvriendelijke tuin

Je zorgt dat speelgoed, een schommel of andere speeltoestellen veilig gebruikt kunnen worden, zonder dat ze zich bezeren. Dus geen (scherpe) uitstekende delen als bouten, schroeven of te gladde oppervlakten. Dit wil je ook voor het hek wat je om de tuin hebt staan. Dit moet aan de juiste voorwaarden voldoen om veiligheid te garanderen. Dus zonder scherpe randen en eenvoudig te openen.

Veilig hek voor de vijver

Heb je een vijver in de tuin, dan is een veilig hekwerk des te belangrijker. Zeker wanneer je kinderen nog niet kunnen zwemmen. Een vijver oefent een grote aantrekkingskracht uit peuters en kleuters. Het is echter oppassen geblazen, want kinderen zijn zich niet bewust van de risico's en kunnen tijdens het spelen nogal onoplettend zijn. Je moet niet aan denken aan wat er kan gebeuren wanneer je geen veiligheidsmaatregelen treft. Bij talloze klanten plaatsten wij al spijlen hekwerken rondom vijvers. Een goede manier om te zorgen dat de kinderen niet bij het water kunnen komen.

Wat is een goed kindveilig hekwerk

Voor openbare ruimten en speelterreinen bij kinderdagverblijven, scholen et cetera gelden strenge regels over de omheining van het terrein.

Toch is het belangrijk dat een hek rondom het erf of tuin aan zoveel mogelijk eisen voldoet. Een goed kindveilig hekwerk moet voldoen aan de volgende eisen:

 • Kindersloten die door kinderen niet gemakkelijk te openen zijn.
 • Smalle openingen tussen spijlen, zodat een kind niet vast kan komen te zitten.
 • Eenvoudig te bedienen door volwassenen, zodat snel gehandeld kan worden mocht dat nodig zijn.
 • Weggewerkte bevestigingsmaterialen; bouten, moeren en andere verbindingen mogen niet uitsteken.
 • Niet eenvoudig overheen te klimmen; er mag zich geen opstapmogelijkheid bevinden op 20 cm of hoger boven de grond.
 • Het hekwerk moet zijn afgewerkt met een niet-giftige coating.
 • Geen punten of scherpe uitstekende delen boven op het hekwerk.

kindveilig hekwerk DSM

Een kinderomheining voor een veilige omgeving

Een speelplaats of tuin moet een veilige omgeving zijn waar kinderen veilig zijn voor al het potentiële gevaar van buiten.

Zo kunnen loslopende honden een probleem vormen en veel leed veroorzaken, maar voorkomt een hekwerk ook dat de speelplaats als sluiproute dient voor fietsers. Maar het belangrijkste is dat de kleintjes niet de tuin uit of speelplaats af kunnen en zomaar de straat op kunnen rennen.

Welke hekwerken zijn een optie?

Een veelgebruikt soort hekwerk voor een speelplaats is het spijlenhekwerk. Dit hekwerk wordt met stevige verticale spijlen en staanders helemaal op maat gemaakt, zodat het voldoet aan de eisen. De staanders staan in een stevige betonnen fundering of zitten diep genoeg in de grond, waardoor het hek altijd stevig blijft staan. Er is heel veel kracht voor nodig om dit hekwerk om te duwen.

Enkelstaafmat hekwerk

Een ander hekwerk dat geschikt is voor rondom de tuin of erf is een enkelstaafmat hekwerk. Dit hekwerk bestaat uit stalen matten met openingen (50 mm x 200 mm) die tussen stevige staanders worden gemonteerd. Door de 5 mm dikke staven vormt dit hekwerk een stevige omheining.

Dubbelstaafmat hekwerk

Bij de dubbelstaafmat zitten de verticale staven ingeklemd tussen twee horizontale staven, waardoor het geheel nog steviger is dan de enkelstaafmat. Dit is een veelgebruikt hekwerk rond tuinen en erven, maar je ziet ze ook vaak bij andere speelplaatsen. Bij de staafmatten hekwerken is het belangrijk dat de bevestigingspunten van de matten goed zijn afgedekt om verwonding te voorkomen.

kindveilig hekwerk spijlen tussenruimte

Benieuwd wat wij voor je kunnen doen?

Wij leveren alle soorten kindveilige hekwerken voor kinderdagverblijven, speelplaatsen, peuterspeelzalen en tuinen. We doen dit altijd in overleg met de eigenaar of instantie waar het hekwerk moet komen, zodat het voldoet aan de wensen en eisen. Vraag gewoon naar de mogelijkheden of maak een afspraak voor een adviesgesprek. We komen altijd bij je langs om de mogelijkheden te bespreken.

Keuze genoeg bij Moman Hekwerk

Moman Hekwerk in Geesbrug, direct aan de A37, is al jarenlang de specialist in sierhekwerken en poorten in zowel klassieke als moderne vormen en in allerlei formaten en uitvoeringen. Onze producten vormen de ideale afrastering voor balkon, dakterras, bedrijfsterreinen; en tuinen. We heten je van harte welkom in onze showtuin, waarin vele van onze modellen staan opgesteld

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Moman Hekwerk
Nijverheidsstraat 13
7917 PZ Geesbrug (Drenthe)

T: 0524 - 29 09 65
F: 0524 - 29 05 76
E: info@momanhekwerk.nl

Openingstijden

Wij zijn geopend op:

Maandag t/m vrijdag 09:00 tot 12:00 en 13:00 tot 17:00 uur

Zaterdag: 08:30-12:00 uur