Pagina wordt geladen ...

Hekwerkonderhoud door de seizoenen heen: waar moet je op letten?

Een hekwerk van ijzer is enorm duurzaam, dat is de reden waarom zoveel mensen voor een mooi sierhekwerk, lamellenhekwerk of dubbelstaafmat hekwerk kiezen. De duurzaamheid en de uitstraling van jouw hekwerk is echter te vergroten door deze goed te onderhouden. Een hekwerk van metaal heeft minder onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een schutting of natuurlijke haag, maar wij raden het aan om wel enig onderhoud uit te voeren.

In dit blog vertellen we daarom alles over hekwerkonderhoud door de seizoenen heen. Waar moet je op letten en hoe voer je het uit?

Hekwerkonderhoud in de lente

De lente is vaak de periode waarin mensen hun tuin klaar gaan maken voor de zomer. Er wordt gesnoeid, bladeren en vuil worden verwijderd en er worden nieuwe planten in de grond gezet. Dit is ook een ideaal moment om het hekwerk schoon te maken. De weersomstandigheden in de winter hebben voor flink wat aanslag op het hekwerk gezorgd.

Vuil, zand en aanslag van regen moeten verwijderd worden voordat de warme zon erop komt te schijnen. Maak het hekwerk goed schoon met een speciaal reinigingsmiddel en een spons die niet krast. Daarna kun je met een microvezel doek de lak beschermen door een speciale wax aan te brengen op het hekwerk.

Hekwerk onderhouden in de zomer

In de zomer is het vooral de warme zon die ervoor zorgt dat de lak van jouw hekwerk aangetast kan worden. Heb je jouw hekwerk in de lente goed schoongemaakt en in de wax gezet? Dan is het hek goed beschermd tegen de felle zon. Je zult dit echter een aantal keer in de lente en zomer moeten herhalen om bescherming te blijven bieden.

Maak het hek niet schoon met een harde spons of schuurspons! Dit is aanlokkelijk om te doen om alle vuil weg te krijgen, maar dit tast de coating aan. Hierdoor kan vuil en water in de coating komen en jouw hekwerk verder aantasten.

Hekwerkonderhoud door de seizoenen heen: waar moet je op letten?

Hekwerkonderhoud in de herfst

De herfst is de periode waarin veel vuil op het hekwerk terechtkomt. Het regent vaak, bladeren vallen uit de bomen en het stormt regelmatig. Het is daarom verstandig om het hekwerk ook in de herfst regelmatig schoon te maken. Verwijder vuil en stof van het hek en zorg ervoor dat de onderzijde van het hek vrij ligt van vuil, takken en bladeren. Vooral de onderkant wordt snel aangetast, omdat het sneller in contact komt met de grond.

Hekwerk onderhouden in de winter

Hekwerkonderhoud houdt in dat je het hekwerk reinigt en daarna beschermt door middel van een wax. Dat is in alle seizoenen belangrijk, maar zeker voordat de winter begint. Een laag wax zorgt ervoor dat de coating goed beschermd is tegen weersinvloeden, zoals kou en sneeuw in de winter. Wij raden aan om het hekwerk niet op koude dagen schoon te maken. Je kunt dit beter op een mooie milde dag in de winter doen. Je krijgt het hekwerk dan beter schoon met het reinigingsmiddel en de laag wax zal beter hechten wanneer het niet te koud is.

Hekwerkonderhoud door de seizoenen heen: conclusie

Een hekwerk van ijzer heeft ook onderhoud nodig. Het hek zal gereinigd en behandeld moeten worden om voor een goede bescherming te zorgen. Hekwerkonderhoud zorgt ervoor dat jouw hek jarenlang mee zal gaan, zonder dat de coating dof of mat zal worden. Je zult de mooie lakkleur hiermee lang behouden. Het onderhoud zal in alle seizoenen gedaan moeten worden, want elk seizoen heeft zijn eigen uitdagingen.

Speciale onderhoudsproducten voor een hekwerk van Moman

Wil jij jouw nieuwe hekwerk op een optimale manier onderhouden? Wij raden dan aan om ons Alu Box pakket aan te schaffen. Hierin zit een speciale shampoo- wax, een surface renewer, een krasvrije spons en een microvezeldoek. Met deze producten kun je het hekwerk perfect reinigen en onderhouden.

Heb je een bestaand hekwerk en is deze enigszins aangetast? De doffe en matte look kun je zelf oplossen door middel van een diepe reiniging. Bestel hiervoor onze Deep Clean Box. Wij raden het aan om het hekwerk één tot twee keer te behandelen met de producten in deze box. Hiermee kun je jouw hekwerk weer als nieuw maken.

Bekijk onze onderhoudsproducten

Andere blogs lezen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven:

Contact

Moman Hekwerk
Nijverheidsstraat 13
7917 PZ Geesbrug (Drenthe)

T: 0524 - 29 09 65
F: 0524 - 29 05 76
E: info@momanhekwerk.nl

Openingstijden

Wij zijn geopend op:

Maandag t/m vrijdag 09:00 tot 12:00 en 13:00 tot 17:00 uur

Zaterdag: 10:00-12:00 uur