Pagina wordt geladen ...

Hars verwijderen van je hekwerk: hoe doe je dat?

Heb je last van harsaanslag op je metalen hekwerk? Hars is een plakkerig goedje dat aangemaakt wordt door bomen om zichzelf te beschermen tegen schimmels en insecten. Als een boom geen hars aan zou maken, dan zou de boom helemaal kaalgevreten kunnen worden. Staan er rondom jouw metalen hekwerk bomen, dan is de kans groot dat je regelmatig last hebt van hars op je metalen hekwerk.

Maar hoe verwijder je hars van je hekwerk? In dit blog lees je er meer over.

Wat is hars en hoe ontstaat het?

Bomen verliezen regelmatig takken. Een hevige storm kan ervoor zorgen dat takken afbreken, maar ook als takken afgestorven zijn breken ze af. Er blijven dan kale plekken over wat ervoor zorgt dat de boom sap verliest. Hars zorgt ervoor dat de kale plekken dicht gaan – je zou hars kunnen zien als een pleister tegen het bloeden.

Het komt regelmatig voor dat een boom te veel hars aanmaakt, waardoor het uit de boom druipt. Heb jij veel bomen staan rondom jouw hekwerk, dan kan de hars dus gemakkelijk op je hekwerk terechtkomen. Het is niet zo gemakkelijk om hars te verwijderen van je hekwerk, maar onderstaande tips kunnen je zeker helpen.

Gebruik kokend water om hars te verwijderen van je hekwerk

Met gloeiend heet water maak je de hars vloeibaar, waardoor het makkelijker te verwijderen is. Gooi kokend water over de plekken waar de hars zit en neem het dan gelijk af met een doek. Het enige nadeel van kokend water gebruiken om hars te verwijderen van je hekwerk is dat het hars vloeibaar wordt en dus uit kan lopen, waardoor de hars vlek misschien groter wordt.

Hars verwijderen van je hekwerk: hoe doe je dat?

Olie gebruiken om hars te verwijderen van je hekwerk

Heb je last van restjes hars op je hekwerk? Olie helpt goed om deze hars vlekken te verwijderen. Het maakt niet zoveel uit welke soort olie je gebruikt; olijfolie, slaolie, babyolie of zonnebloemolie zijn allemaal geschikte oliën om hars te verwijderen van je hekwerk.

Neem een oude doek en doe hier een beetje olie op. Wrijf vervolgens in ronddraaiende bewegingen op de plek waar de hars zich bevindt. Laat het even intrekken als dit nodig is. De vettigheid van de olie zorgt ervoor dat de hars los zal laten van het hekwerk, waardoor je het gemakkelijk af kan nemen met een doek.

Spiritus gebruiken om hars te verwijderen van je hekwerk

Ook spiritus is een goed middel om hars te verwijderen van je metalen hekwerk. Als je veel last hebt van hars op je hekwerk, dan kun je de hars allereerst bevriezen met ijs. Daarna kun je met een houten of kunststof spatel de hars verwijderen. De restjes die overblijven kun je met een doek met een beetje spiritus verwijderen. Doe dit ook weer met ronddraaiende bewegingen. Laat de spiritus een kwartier intrekken en herhaal het nog een keer. De laatste restjes hars verwijderen dan vanzelf.

Hars verwijderen met de onderhoudsproducten van Moman Hekwerk

Heb je last van hars vlekken op je metalen hekwerk? Hars is vrij lastig om te verwijderen, maar niet met de onderhoudsproducten van Moman Hekwerk. Als je geïnvesteerd hebt in een metalen hekwerk, dan is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Om te voorkomen dat je hekwerk mat of dof wordt door zure regen, zand of stof, kies je daarom voor de onderhoudsproducten van Moman Hekwerk. Jouw hekwerk is immers het visitekaartje van je huis of bedrijf!

Om je metalen hekwerk zo goed mogelijk te onderhouden kun je kiezen uit de Alu Box of de Deep Clean Box. De Alu Box is ideaal als je een nieuw hekwerk hebt. Als je jouw hekwerk mooi wilt houden, dan is het belangrijk om deze te reinigen en te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals het weer. Met de Alu Box blijft jouw hekwerk mooi en houdt het zijn originele kleur. In deze onderhoudsbox vind je een Novacare Shamp-Wax, een Surface Renewer, een microvezeldoek en een krasvrije spons. Heb je jouw hekwerk al iets langer, dan kies je voor de Deep Clean Box. Deze onderhoudsbox is geschikt voor bestaande hekwerken die mat of dof geworden zijn. Wij adviseren om minstens twee keer per jaar een dieptereiniging te doen.

Bekijk onze onderhoudsproducten

Andere blogs lezen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven:

Contact

Moman Hekwerk
Nijverheidsstraat 13
7917 PZ Geesbrug (Drenthe)

T: 0524 - 29 09 65
F: 0524 - 29 05 76
E: info@momanhekwerk.nl

Openingstijden

Wij zijn geopend op:

Maandag t/m vrijdag 09:00 tot 12:00 en 13:00 tot 17:00 uur

Zaterdag: 10:00-12:00 uur